środa, 17 grudnia 2014

Przepis na: Świąteczne, czekoladowe pierniczki

Ho, Ho, Ho!!

Tym razem nie przygotowałam dla Was makijażowego posta, nie będzie to również post z recenzją produktu, choć można go uznać za recenzję , świąteczną recenzję czekoladowych pierników z dokładną instrukcją obsługi. To chyba już ostatni moment, by upiec te pyszne arcydzieła, z których Wy będziecie dumni, a Wasi najbliżsi pokochają Was w te święta trochę bardziej :)



Czekoladowe pierniczki


 Składniki na kilka blaszek:


  • 3 i 1/3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki kakao
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2,5 łyżki przyprawy korzennej do piernika
  • szczypta soli
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 180 g masła
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki płynnego miodu
  • 55 g gorzkiej czekolady, połamanej (dałam całą tabliczkę)

Sposób wykonania:

Mąkę pszenną, kakao, cukier puder, sodę oczyszczoną, przyprawę korzenną i sól mieszamy i przesiewamy. W garnuszku umieszczamy masło, melasę, czekoladę, podgrzewamy, mieszamy do rozpuszczenia i połączenia składników. Całość odkładamy do przestudzenia. Do suchych składników wbijamy jajko i dodajemy rozpuszczoną ciepłą mieszankę, skórkę z pomarańczy, miksujemy. Powstałą masę przekładamy do naczynia, zawijamy folią i odkładamy do lodówki do schłodzenia na 1 - 2 godzin, może być nawet dłużej, ważne by masa stężała i nie kleiła się.

Po schłodzeniu ciasto partiami wyjmujemy z lodówki i wałkujemy na grubość około 3 mm lub grubsze (świetnie wałkuje się ciasto na silikonowej macie, do której nic nie przywiera). Z ciasta wykrawamy dowolne kształty, u mnie były to serca, gwiazdki oraz okrągłe pierniczki z wzorkami, które zrobiłam stemplami z home&you (dostępne na home-you.com). Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 10 - 12 minut (grubsze trochę dłużej). Wystudzone pierniczki jeszcze przed udekorowaniem, wkładamy do szczelnie zamykanego pudełka wraz z obierkami z jabłek w celu zmięknięcia i chłonięcia wilgoci z jabłek. Ważne jest to, by co kilka dni zmieniać skórki z jabłek, ponieważ mogą one pleśnieć. Wilgotne pierniczki można udekorować jak tylko chcemy, puszczając przy tym wodze fantazji.

Smacznego!






Jak zwykle zapraszam Was do obserwowania mojego konta na Instagramie oraz polubienia fanpage na Facebook'u, linki zamieszczam poniżej.

Fanpage Facebook - https://www.facebook.com/blondivy?ref=hl
Konto Instagram - http://instagram.com/blondivy

Przepis pochodzi ze strony www.mojewypieki.com.

18 komentarzy:

  1. Wyglądają smakowicie ;) i na pewno tak smakują . Muszę zrobić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są też bardzo wilgotne u miękkie jak na pierniczki, ale to właśnie dzięki skórką z jabłek :)

      Usuń
  2. They look so cute and really good to eat!! :)

    http://floralsandsmiles.blogspot.ca/

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznosci!!
    http://zielonoma.blogspot.it/2014/12/parkaz-dzinsu.html#comment-form

    OdpowiedzUsuń
  4. love it!

    www.ohmissjackie.blogspot.com enter my giveaway! last day to enter :)

    OdpowiedzUsuń
  5. looks delicious! grreat gingerbread alternative!

    Vievelle

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. In my opinion chocolate gingerbread are the best Christmas baking!

      Usuń
  6. Mniam mniam :) a jakie ładne wzory :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sama byłam zdziwiona, że te wzory tak ładnie się odbiły :)

      Usuń
  7. Looks jummy, are the stamped figures still the much visbile after backing?
    Bet they were delicious!

    What about following each other? I would really love to keep in touch honey!
    Let me know and I follow right back!

    xoxo Colli // my blog - tobeyoutiful // Bloglovin'

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. That's right, after baking retain their shape :)

      Usuń
  8. Miło mi Cię poinformować, że nominuję Twojego bloga do Liebster Blog Award 2014 :) Szczegóły tutaj: http://tm2shine.blogspot.com/2014/12/nominacja-do-liebster-blog-award_18.html
    Mam nadzieję, że dołączysz do zabawy :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Mmm looks delicious!

    Very nice blog by the way :)

    Kisses from Russia,
    Juliet
    RUSSIAN DOLL

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak smakowicie wyglądają, a efekt z użyciem stempli naprawdę piękny. ;]

    OdpowiedzUsuń