sobota, 2 sierpnia 2014

Przepis na: Cream - cheese brownies

Cześć wszystkim! Pomyślałam sobie, że już dawno nie dodałam na bloga żadnego przepisu, a nadarzyła się doskonała okazja (urodziny mojego kuzyna), by upiec coś pysznego. Słyszę teraz pojękiwania wszystkich tych, którym doskwiera upał, bo przecież komu chciałoby się piec w taką pogodę, ale uwierzcie mi to ciasto jest tego warte. Nie musimy panikować jeśli okaże się, że wyjdzie nam zakalec, bo im bardziej brownies suche tym lepsze. Jeśli natomiast będzie ono miało mniej zwartą konsystencję, nie mamy się czym przejmować, gdyż będzie równie smaczne!

Składniki:

  • 125 g gorzkiej czekolady
  • 125 g masła
  • 2 duże jajka
  • 150 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 75 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 200 g kremowego serka (np. Philadelphia, mascarpone)

Wykonanie:

W małym garnuszku należy roztopić masło z czekoladą (najlepiej w kąpieli wodnej, tak by miseczka  z masłem i czekoladą nie dotykała wody), do momentu rozpuszczenia i połączenia się składników. Lekko przestudzić. Całe jajka ubić z cukrem i wanilią, wmieszać do nich masę czekoladową. Na końcu wymieszać z mąką i solą. Kremowy serek pokroić najcieniej jak potraficie. Formę kwadratową o boku 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (ja piekłam w formie silikonowej, której nie trzeba wykładać papierem). Wlać połowę ciasta, na to wyłożyć pokrojony serek, a na to wylać resztę ciasta, wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 min. Przestudzić, posypać cukrem pudrem i podawać.

 Smacznego :)








Jeszcze raz wszystkiego najlepszego Piotrek!!

PS. Zapomniałabym, Damiano gratuluję zdanej teorii, tak trzymaj! 

Inspiracja zaczerpnięta z Moje Wypieki 

3 komentarze: