czwartek, 30 października 2014

Pomysł na: Kruche babeczki z kremem z białej czekolady i marakui

Witajcie!

Po moich mocno czekoladowych gofrach (przepis znajdziecie tutaj) przyszedł czas na mniejsze, zgrabniejsze, ale równie pyszne słodkości i choć taką babeczkę możemy pochłonąć jednym kęsem ,to zapewniam Was, że dla tych cudeniek warto poświęcić trochę więcej wolnego czasu, by później móc (zapewne krótką chwilę) delektować się ich niepowtarzalnym smakiem. Nadzieniem babeczek jest krem, a właściwie dwa kremy, pierwszy to połączenie śmietany kremówki z dużą ilością białej czekolady, natomiast podstawą drugiego jest pulpa (miąższ) z owoców marakui, przypomina mi on trochę krem lemon curd, ale nie ze względu na smak tylko sposób przygotowania, w tym przypadku cytryny zastępujemy marakują. Muszę się Wam przyznać, że krem z białej czekolady nie wyszedł tak jakbym tego chciała, a winowajcą (winowajczynią) jest śmietana. Do przygotowania kremu potrzebujemy śmietany 36%, w domu miałam cztery kartoniki śmietany, ale jak na złość wszystkie o 30% zawartości tłuszczu. Pomyślałam, że może z taką krem też się uda... w innym przypadku pewnie zaczęłabym robić krem od nowa, ale nie chciałam zmarnować tyle białej czekolady.  Może wizualnie nie wygląda perfekcyjnie, ale jeśli chodzi o smak to gwarantuję, że niczego mu nie brakuje, a oto przepis.


Kruche babeczki z kremem z białej czekolady i marakui


Składniki na kruche babeczki (u mnie 18 sztuk):
 
  • 175 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 żółtko
Wszystkie składniki zagniotłam ręcznie (najpierw połączyłam mąkę z masłem, później dodałam resztę składników), całość można również zmiksować malakserem. Ciasto owinęłam folią spożywczą i schłodziłam w lodówce przez 30 minut.

W oryginalnym przepisie babeczki pieczemy w formie na muffinki, ale ja swoje upiekłam w takich foremkach, które wcześniej wysmarowałam masłem, by łatwiej nam było wyjąć babeczki.

Schłodzone ciasto rozwałkowałam na grubość około 2 mm, szerokim kubkiem wycięłam koła, którymi wylepiałam foremki, dno i boki ponakłuwałam widelcem. Tak przygotowane foremki z ciastem piekłam przez 20 minut w temperaturze 180ºC, aż się zezłociły. Wyjęłam je i ostudziłam.


Krem z białej czekolady:

  • 150 g białej czekolady
  • 125 ml (pół szklanki) śmietany kremówki 36% (i takiej użyjcie!!)
Śmietanę kremówkę podgrzałam, do zagotowania. Ściągnęłam z palnika, wrzuciłam posiekaną białą czekoladę, odstawiłam do jej rozpuszczenia, co pewien czas mieszając. Krem czekoladowy przelałam do miseczki i odstawiłam go do lodówki do schłodzenia.  

Schłodzony krem ubiłam (końcówki miksera do ubijania białek) do otrzymania sztywnej masy (taka powinna wyjść, ale moja się nie udała :(

Krem z owoców marakui:


  • 75 ml pulpy z owoców marakui (około 3 - 4 owoców)
  • 70 g drobnego cukru do wypieków (wystarczy zwykły cukier kryształ przesiać przez sitko)
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 50 g masła
W niedużym garnuszku przy pomocy rózgi do ubijania roztrzepałam jajko, żółtko i cukier, powstałą masę podgrzewałam na kuchence na małej mocy cały czas mieszając. Po chwili dodałam masło, pulpę z marakui i sok z cytryny. Całość mieszałam do momentu, aż krem zabulgotał i zgęstniał, a jego konsystencja była gładka. Krem schłodziłam.

Wykonanie

Do środka babeczek nałożyłam najpierw krem z białej czekolady, później krem z owoców marakui, na samą górę położyłam kosteczki białej czekolady, której nie zużyłam do pierwszego kremu.







Smacznego!



Jak zwykle zapraszam Was do obserwowania mojego konta na Instagramie oraz polubienia fanpage na Facebook'u, linki zamieszczam poniżej.

Fanpage Facebook - https://www.facebook.com/blondivy?ref=hl
Konto Instagram - http://instagram.com/blondivy

Dziękuję Wam za wszystkie komentarze, opinie i porady :)

Inspiracja zaczerpnięta z Moje Wypieki.

14 komentarzy:

  1. Wyszły całkiem ładne, i na pewno dobre :). Przepis sobie zapamiętam bo się przyda na przyszłość :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Looks delicious

    Keep on blogging
    Happy week to you
    xoxo
    http://stoerensexy.blogspot.be

    OdpowiedzUsuń
  3. Są przepyszne!!! POLECAM WSZYSTKIM!

    OdpowiedzUsuń
  4. smakowicie wygladaja!
    http://zielonoma.blogspot.it/2014/10/byc-glam-i-chic-jesienia-i-zima.html

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam taki krem czekoladowy do babeczek, pyszności, z marakuja jeszcze nie łączyłam, ale to musi byc genialne połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Trzeba będzie wypróbować ten deser. Apetycznie się prezentuje i pewnie tak też smakuje. pozdrawiam Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marakuja bardzo fajnie chrupie w buzi i świetnie orzeźwia kruche babeczki :)

      Usuń